Cardio Blog

XV/20 Sürgősség?

| Nincs hozzászólás

A 70 év körüli, kezelt hypertoniás beteg kórelőzményében kb 7 éve hypophysis macroadenoma műtét, majd ezt követő endokrinológiai kezelés és gondozás, fejfájás és hányinger kapcsán történő kivizsgálás során felvetett lokális recidíva lehetősége, majd 5 éve hypopharyngealis laphám carcinoma miatti gége exstirpatio, postoperatív irradiatio szerepel. Aktuálisan gégekanülön keresztüli jelentős váladékozás miatt kialakult fulladás okán látták el területi fül-orr-gégészeti ambulancián. Kanülleszívás nem segített, a kanül eltávolítása után nagy mennyiségű száraz váladéköntvényt találtak, melyet a tracheából eltávolítva a beteg panasza végül szűnt. Az EKG-ján azonban T-inverziókat észleltek és – korábbi vagy aktuális mellkasi panaszok nélkül – jelzett, csökkenő tendenciájú troponin emelkedést is detektáltak, ami miatt kardiológiára helyezik. Echocardiographia során a korábban már dokumentált, kalcifikáció talaján kialakult enyhe fokú aorta stenosison és közepes mértékű balkamra hypertrophián felül enyhén csökkent globalis systolés balkamra funkció látható a septum csúcsi segmentumának hypokinesise mellett. Jelenleg kompenzált a kardiorespiratorikuma, ionzavar nem verifikálható, anyagcsere statusa egyensúlyban van.

Az alábbi vizsgálatok közül melyik segíthet a diagnózis felállításban, ha aktuálisan technikai okok miatt CT vizsgálat az intézményben nem elérhető?

  1. Bőrgyógyászati vizsgálat
  2. Szemészeti véleményezés
  3. Sürgős hasi UH vizsgálat
  4. Pulmonalis angiográfia
  5. Másik intézményben sürgető coronarographia (előtte kettős thrombocyta-aggregatio gátló telítést kezdjünk!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cerebralis T-hullámok; porosz sisak-jel

A feladványban szereplő EKG-n leginkább szembetűnő a több régióban, anteroseptalisan, lateralisan és inferior elvezetésekben is látható, diszkordáns T-negativitás jelentősen megnyúlt QTc-vel. Ez a T-hullámoknak egy lavór-szerű, tál-szerű karaktert kölcsönöz. Ezt (az irodalomban pontosabban nem körülhatárolt) cerebralis T-hullámnak szokták nevezni. Gyakran prominens U-hullám is látható szimultán.

T-hullám inverzióval szívizom infarktuson, ischaemián kívül széles QRS-hez társuló szekunder repolarizációs zavarokban találkozhatunk még, vagy ha a széles QRS csak átmenti, akkor éppen azok megszűnésekor (ún. cardiac memory jelenség, ami jelentős differenciál-diagnosztikai problémát tud okozni), illetve megfigyelhető még bal kamra hypertrophiában (pl. HCM-ben) és tüdőembóliában is. Utóbbira kiváltképp akkor gondoljunk, ha szimultán van anterior és inferior T-inverzió, de ilyenkor nem jellemző, hogy a lateralis elvezetésekben is lenne negatív T.  De teljesen normális jelenség gyermekeknél, fiataloknál, ha az anteroseptalis elvezetésekben mutatkozik.

A cerebralis T-hullámok megnövekedett intracaranialis nyomásra hívhatják fel a figyelmet. Ha az ún. Cushing triásszal (bradycardia, megnövekedett pulzusamplitúdó emelkedett systolés vérnyomással és irreguláris légzés) társul, az fenyegető beékelődésre utal és azonnali teendőt igényel. Megnövekedett koponyaűri nyomásra utalhat még pl. a fejfájás, hányás, zavartság is.

Mivel az echocardiographia során látható falmozgászavar és az EKG-n látható T-inverziók kiterjedtsége diszkordáns volt és a beteg aktuális klinikuma nem primer kardiális történésre engedett következtetni, hanem sokkal inkább a kórelőzményében már korábban is felmerült lokális recidívát mutató agyi térfoglalásra és következményes IC nyomásfokozódásra. Sürgős szemészeti vizsgálata történt.

Ennek során mindkét oldalon a üvegtesti térbe promineáló, nasalisan elmosott határú papilla látszott szűk artériákkal és telt vénákkal, ami pangásnak megfelelhető és emelkedett intracranialis nyomás lehetőségét vetette fel. A kezdődő papillaoedema jelei mellett többek között a centrális szemmozgászavarok is előre jelezhetik a kezdődő koponyaűri nyomásfokozódást, így cerebralis T-hullámok esetén a sürgős szemészeti vizsgálatnak is helye lehet a diagnosztikában.

A cerebralis T-hullám által jelzett agyi nyomásfokozódás hátterében csak ritkán áll malignoma miatti térfoglalás. Sokkal inkább heveny kórképekben látható, amikor is gyorsan emelkedik a koponyaűri nyomás. Időnként kiterjedt stroke-hoz társuló oedemához vagy traumás agysérüléshez társul, de sokkal gyakrabban fordul elő intracranialis (subarachnoidealis vagy intraparenchymalis) vérzésben. Utóbbiak mind járhatnak egyidejű troponin pozitivitással, ami miatt fontos tisztában lennünk e differenciáldiagnosztikai csapdával. E betegek ne kapjanak "automatikusan" kettős thrombocyta aggregatio gátló kezelést a coronaria statusuk tisztázásáig!

A pathogenesist illetően, a legvalószínűbb elmélet szerint a cerebralis T-k a "neurogén eredetű, kábult szívizom szindrómát" (neurogenic stunned myocardium syndrome, NSM) jelzik. Ez egy reverzibilis szívizomsejt-károsodás, amit a szívizom szimpatikus idegvégződéseiből történő túlzott noradrenalin felszabadulás és gyulladásos reakció okoz, és úgy tűnik, hogy független a plazma katekolamin szintjétől. Az NSM által okozott szívkárosodás inkább a szimpatikus innerváció területeinek felel meg, mint specifikus érterületeknek és mértéke korrelál az agykárosodás mértékével. Az NSM az agysérülést követő négy órán belül kialakulhat. A megfigyelések szerint az intracranialis nyomásfokozódás megszűnését követően pár naptól két hónapig is fennmaradhatnak a T-inverziók. Az NSM egyéb okai közé tartozik a pheochromocytoma, vízbe fulladás közeli állapot és a súlyos érzelmi élmények is (vö. takotsubo sy). Aktuálisan a beteg fulladását a gégekanül mögött felgyülemlő száraz váladék okozta, ami hasonló lehet a vízbe fúláshoz. Ezért felvethető, hogy ez is szerepet játszhatott a végül reverzibilisnek bizonyuló állapot kialakulásához.

A feladványban látható EKG karakterisztika hasonlít a porosz sisakra (pickelhaube), angolszász irodalomban ezt a jel mint „spiked helmet sign” (SHS) szerepel. A porosz sisak-jelről a következőket érdemes tudni: korábbi esettanulmányok szerint a porosz sisak-jelet az automata EKG-elemző szoftverek sokszor STEMI-nek értékelik annak ellenére, hogy bizonyosan kizárható ezekben az esetekben a coronariaocclusio lehetősége. Fontos, hogy a porosz sisak-jelnél az alapvonal megemelkedése nemcsak az ST-szakaszra korlátozódik, hanem a QRS komplexum előtt is már jelen van.

Ez a jel súlyos, kritikus kórállapotokban (bél perforáció, akut has, sepsis, légzési elégtelenség, empyema, anoxiás agykárosodás, subarachnoidealis vérzés, légmell, aortaruprura stb.) volt megfigyelhető. Bizonyos adatok szerint a betegek 75%-uk 10 napon belül exitált, akiknél látható volt. Az eddigi hipotézisek többek között felvetik az intraabdominalis vagy intrathoracalis nyomás emelkedését is a jelenség hátterében. Klinikai jelentőségéről egyelőre annyit lehet kimondani, hogy felhívja a figyelmet a háttérben álló magas mortalitású állapotra, de a porosz sisakra emlékeztető jel prevalenciája, pontos mechanizmusa általánosságban egyelőre nem ismert. Van egy olyan konstelláció, amikor is az ST-eleváció valójában egy optikai csalódás eredménye. Ilyenkor az ST-szakasz tulajdonképpen nem is elevált, hanem -mint ahogy a jelen feladványunkban is - ha egy adott frekvenciánál a QT(U) elég hosszú és egyidejűleg társul egy széles alapú, negatív T-hullám, amely csaknem eléri, vagy akár meg is haladja a következő QRS-t, a látott kép összességében úgy fog kinézni, mint egy tipikus SHS.

Ezekben az esetekben is azonban a porosz sisak-jel felhívja figyelmet a jelentősen megnyúlt QT-re, ami hirtelen halálra, életet veszélyeztető kamrai ritmuszavarokra, legfőképpen a TdP kamrai tachycardiára hajlamosít.

Irodalom:

  • Somlai J, Grósz A. A koponyaűri nyomásfokozódás szemtünetei. Orv Hetil. 2009 Sep 27;150(39):1824-31.
  • Patel S, Maria-Rios J, Parikh A, Okorie ON. Diagnosis and management of elevated intracranial pressure in the emergency department. Int J Emerg Med. 2023 Oct 13;16(1):72.
  • Gregory, T. Cardiovascular complications of brain injury. Contin Educ Anaesth Crit Care Pain (2012) 12 (2): 67-71.
  • Yogendranathan N, Herath HM, Pahalagamage SP, Kulatunga A. Electrocardiographic changes mimicking acute coronary syndrome in a large intracranial tumour: A diagnostic dilemma. BMC Cardiovasc Disord. 2017;17(1):91. Published 2017 Apr 4.
  • Levis JT. ECG Diagnosis: Deep T Wave Inversions Associated with Intracranial Hemorrhage. Perm J. 2017; 21:16, 049.
  • Jachuck, SJ. Electrocardiographic abnormalities associated with raised intracranial pressure. Br Med J. 1975 Feb 1; 1(5952): 242–244.
  • Simon A, Járai Z. Is the spiked helmet sign the manifestation of long QT syndrome? J Electrocardiol. 2019 Jul-Aug;55:16-19.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!